5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanunun (Kanun) 27’inci maddesine dayanılarak hazırlanan Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) 09.01.2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak, 01.04.2008 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Yönetmeliğe göre; hesap açılması kredi veya kredi kartı verilmesi, kiralık kasa, finansman, faktoring, finansal kiralama gibi hizmetler nedeniyle kurulan, niteliği itibarıyla devamlılık unsuru taşıyan iş ilişkilerinde tutar gözetmeksizin kimliğe ilişkin bilgileri almak ve bu bilgilerin doğruluğunu teyit etmek suretiyle müşterilerin ve müşteri adına hareket edenlerin kimliğinin tespit edilmesi zorunludur.
Bunun dışında, sürekli iş ilişkisi niteliği arz etmemekle birlikte;
1- İşlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarı yüz seksen beş bin TL veya üzerinde olduğunda,
2- Elektronik transferlerde işlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarı on beş bin TL veya üzerinde olduğunda,
3- Hayat sigortası sözleşmelerine ilişkin işlemlerde bir yıl içinde ödenecek prim tutarı toplamı on bin TL veya tek primli olup prim tutarı yirmi beş bin TL veya üzerinde olduğunda,
4- Şüpheli işlem bildirimini gerektiren durumlarda tutar gözetmeksizin,
5- Daha önce elde edilen müşteri kimlik bilgilerinin yeterliliği ve doğruluğu konusunda şüphe olduğunda tutar gözetmeksizin,
kimliğe ilişkin bilgilerin alınması ve bu bilgilerin doğruluğunu teyit etmek suretiyle müşterilerinin ve müşterileri adına veya hesabına hareket edenlerin kimliğinin tespit edilmesi zorunludur.
İşlem talep eden kişiler, eğer işlemi bir başkası hesabına yapıyorlarsa, bunu işlemi yapmadan önce beyan etmek zorundadır. Bu beyan üzerine, işlemi talep edenin kimliği ve yetki durumu ile hesabına hareket edilen kişinin kimliği Yönetmeliğin 6 ile 14’üncü maddeleri arasındaki hükümlere göre tespit edilir.
Ticaret siciline kayıtlı tüzel kişilerle kurulan ve devamlılık niteliği taşıyan iş ilişkilerinde, tüzel kişiliğin yüzde yirmibeşini aşan hisseye sahip gerçek ve tüzel kişi ortakların kimliği Yönetmeliğin 6 ve 7’inci maddelerine göre tespit edilir.
Kanunun 15’inci maddesi uyarınca, kimlik tespiti gereken işlemlerde, kendi adına ve fakat başkası hesabına hareket eden kimse, bu işlemleri yapmadan önce kimin hesabına hareket ettiğini yazılı olarak bildirmediği takdirde, altı aydan bir yıla kadar hapis veya beşbin güne kadar adli para cezasıyla* cezalandırılır.
İşbu duyuru Yönetmeliğin 17’inci maddesi uyarınca yapılmaktadır.
* En az yirmi ve en fazla yüz Türk Lirası olan bir gün karşılığı adlî para cezasının miktarı, kişinin ekonomik ve diğer şahsi halleri göz önünde bulundurularak takdir edilir. (TCK md.52/2)
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin 2016/891 sayılı ve 34 numaralı genelgesi ile duyurulan, Borsa işlemleri dışındaki sermaye piyasası faaliyetlerinizden doğan ve kurumumuzca verilen cevap ve bilgilendirmeler sonucu, halen uyuşmazlığınızın kısmen ve/veya tamamen giderilemediğini düşünüyorsanız; cevabımızın tarafınıza tebliğ edildiği tarihi izleyen altmış (60)gün içinde Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Müşteri Uyuşmazlıkları Hakem Heyeti’ne başvurabilirsiniz.
Konuya ilişkin detaylı bilgi Birliğin http://www.tspb.org.tr adresli internet sitesinde yer almaktadır.
Hakem heyeti başvuru formuna buradan ulaşabilirsiniz.
PhillipCapital Menkul Değerler A.Ş.’nin web sitede yer alan raporlar, görüş ve bilgiler genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, PhillipCapital Menkul Değerler A.Ş. tarafından güvenilir olduğunu düşündüğü fakat bağımsız olarak doğrulanmamış kaynaklardan alınmıştır. Bu bilgilerin kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan PhillipCapital Menkul Değerler A.Ş. sorumlu değildir. Burada yer alan bilgiler, bir yatırım tavsiyesi, yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi değildir ve Yatırım Danışmanlığı kapsamında değerlendirilemez. Bu bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yasal Açıklamalar
Bu dokümanda yer alan bilgiler, Sermaye Piyasası Kurulu’nun III-39.1 sayılı “Yatırım Kuruluşlarının Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Tebliği”nin 28. Maddesi hükümleri kapsamında hazırlanmıştır. İlgili metinlerin dışında PhillipCapital Menkul Değerler A.Ş.’nin (Şirket) hizmet verdiği internet sitelerindeki ilgili sayfalara linkler vasıtasıyla yönlendirmeler de yer almaktadır.
PhillipCapital Menkul Değerler A.Ş. ‘Geniş Yetkili Aracı Kurum’ dur.
Uyarı: İşlem yapmaya başlamadan önce çalışmayı düşündüğünüz kuruluşun yapmak istediğiniz sermaye piyasası işlemlerine ilişkin yetkisi olup olmadığını kontrol ediniz. Sermaye piyasası işlemleri konusunda yetkili olan banka ve sermaye piyasası aracı kurumlarını http://spk.gov.tr/ veya http://www.tspb.org.tr/ web sitelerinden öğrenebilirsiniz.
Kullanım Koşulları
Yatırımcı, sermaye piyasası mevzuatının ilgili hükümleri uyarınca “Müşteri Tanıma” yükümlülüklerini yerine getirmek ve yatırımcının işlemlerinin güvenliğini sağlamak üzere, Şirket’in kendisinden bilgi/belge talebinde bulunabileceğini ve kendisinden talep edilen bilgi/belgeleri gerçek, doğru ve güncel olarak sunmakla yükümlü olduğunu kabul eder. Yatırımcı, sermaye piyasasında gerçekleştireceği işlemlerde riskten korunmasının sağlanması için meslek, gelir, risk tercihi gibi bilgileri de gerekli durumlarda Şirket ile paylaşacağını, tüm bu bilgilerin güncelliğinin korunması amacıyla bilgilerinde meydana gelen her türlü değişiklikten Şirket’i haberdar edeceğini kabul eder. Yatırımcı kendi adına hareket ettiğini ya da başka şahıslar adına hareket ediyorsa başka şahıslar adına hareket ettiğini PhillipCapital Menkul Değerler A.Ş.’ye yazılı beyan etmek zorundadır.
Şirket, yasal zorunluluk bulunması halleri dışında, yatırımcının izni olmaksızın yatırımcı bilgilerini üçüncü şahıs veya kurumlar ile paylaşmayacağını taahhüt eder. Şirket, yatırımcının hesabının güvenliğinin sağlanması ve/veya işlemlerin gerçekleştirilmesi için teknik asgari gereklerin yerine getirilmesi amacıyla, yatırımcı bilgilerinin teyit edilmesini talep edebilir. Kurumun KVKK Kişisel Verilerin Korunması hakkındaki politikası ve bilgilendirme metnine Duyurular altında detaylandırılmıştır.
Saklama Koşulları
Yatırımcı bilgilerinin tüm dolaşımını kayıt altında tutmak ve yetkisiz erişimleri önlemek amacıyla kurumumuz bilgi sistemlerinde gerekli teknolojik önlemler kullanılmaktadır. Bununla birlikte tüm yatırımcı verileri güvenli bir şekilde belirli aralıklarla yedeklenmekte ve saklanmaktadır.
Müşteriye ait tüm bilgiler yalnızca yetkili kişilerin erişim imkanı olduğu güvenli veri tabanında saklanmaktadır. Tüm müşteri sözleşmeleri ve belgeler yalnızca erişim yetkisi olan kurum çalışanları tarafından güvenli ortamlarda saklanır.
PhillipCapital Menkul Değerler A.Ş.’de emir iletimi telefon aracılığıyla, bizzat seans salonlarımızdan veya elektronik ortamda (İnternet Şube, MobilG, MobileTR, Matriks, Forinvest, İdeal, Fintables) gerçekleştirilir. PhillipCapital Menkul Değerler A.Ş. bu emirleri, müteselsil sıra numarası izleyecek şekilde ve zaman önceliğine göre kaydeder. Bu şekilde kaydedilen müşteri emirleri, yerine getirilmek üzere Borsa’ya iletilir. Müşteri, hesabında belirli bir anda oluşacak açık takas pozisyonu karşılığı SPK’nın öngördüğü gerekli asgari teminatı bulundurmak zorundadır. Satılması talep edilen menkul kıymetler de müşterinin yatırım hesabında bulunmalıdır. Eğer bulunmuyorsa Müşteri bu menkulleri takas gününe kadar PhillipCapital Menkul Değerler A.Ş.’deki hesabına aktaracağını yazılı olarak beyan eder.
PhillipCapital Menkul Değerler A.Ş. tarafından telefon ile alınan müşteri emirlerine ilişkin ses kayıtlarının, faks yoluyla alınan emirlere ilişkin talimatın ve gün içinde faks ile iletilen tüm emirlerin aracı kuruma ulaştığı tarih ve zaman bilgilerini içeren toplu dökümün, internet üzerinden alınan emirlerde tarih, zaman ve müşteri bazında olmak üzere emri ileten müşterilere ilişkin IP (Internet Protokol) numaraları kayıtlarının, her ne türlü olursa olsun elektronik ortamda diğer şekillerde alınan emirlerde emri veren kaynağı gösterecek şekilde gerekli elektronik log kayıtlarının, emri alan aracı kurumlarca tutulması ve elektronik ortamda tutulan verilerin gerektiğinde yazılı hale dönüştürülebilecek şekilde olması kaydıyla, alım satım işlemlerine ilişkin tüm belge ve kayıtların SPK belge kayıt tebliğinde belirtilen şekilde saklar. Saklanması gereken belge ve kayıtlardan ihtilaflı olanların yukarıda belirtilen süre ile kayıtlı olmaksızın ihtilaf sonuçlanıncaya kadar muhafazası zorunludur.
PhillipCapital’de emir iletimi telefon aracılığıyla, bizzat seans salonlarımızdan veya elektronik ortamda (İnternet Şube, MobilG, MobileTR, Matriks, Forinvest, İdeal, Fintables) gerçekleştirilir.
PhillipCapital tarafından telefon ile alınan müşteri emirlerine ilişkin ses kayıtlarının, faks yoluyla alınan emirlere ilişkin talimatın ve gün içinde faks ile iletilen tüm emirlerin aracı kuruma ulaştığı tarih ve zaman bilgilerini içeren toplu dökümün, internet üzerinden alınan emirlerde tarih, zaman ve müşteri bazında olmak üzere emri ileten müşterilere ilişkin IP (Internet Protokol) numaraları kayıtlarının, her ne türlü olursa olsun elektronik ortamda diğer şekillerde alınan emirlerde emri veren kaynağı gösterecek şekilde gerekli elektronik log kayıtlarının, emri alan aracı kurumlarca tutulması ve elektronik ortamda tutulan verilerin gerektiğinde yazılı hale dönüştürülebilecek şekilde olması kaydıyla, alım satım işlemlerine ilişkin tüm belge ve kayıtların 5 yıl süreyle saklanması zorunludur. Saklanması gereken belge ve kayıtlardan ihtilaflı olanların yukarıda belirtilen süre ile kayıtlı olmaksızın ihtilaf sonuçlanıncaya kadar muhafazası zorunludur.
Yurtdışı Vadeli İşlemlerin alım satım işlemleri müşterilere tahsis edilen işlem platformu yoluyla iletilmektedir.
Sermaye piyasası araçlarının tamamı için emir iletimi takas ve tasfiye süreçleri ilgili mevzuat ve şirket politikalarında belirtilen kurallara göre yerine getirilir.
PhillipCapital Menkul Değerler A.Ş’nin sermaye piyasası araçların alım satımında emir ve talimat kabulü, emir gerçekleştirme politikaları ile özel durumlara ilişkin detaylı bilgilere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Emir Gerçekleştirme Politikası’na buradan ulaşabilirsiniz
Yurt Dışı Türev İşlemler kapsamında; Phillip Futures Pte LTD aracılığı ile alınan fiyatlar on-line sistem üzerinden çalışan CQG işlem platformu ile yatırımcılarımıza yansıtılır ve işlemler anlık organize borsa fiyatları üzerinden gerçekleştirilir.
Hesaplarınız Şirket nezdinde tutulmakta ve almış olduğunuz bu pozisyonlar müşteri gizliliği çerçevesinde başka kurumlar ile paylaşılmamaktadır. Yatırımcı bilgisi tamamen gizli kalmaktadır.
Şirket’in Futures işlemlerinden elde ettiği gelir yatırımcılarımızın kar veya zararından bağımsız olduğu için Şirket ile yatırımcılar arasında alınan pozisyona bağlı bir çıkar çatışması söz konusu değildir.
PhillipCapital Menkul Değerler A.Ş. tarafından BİST ve VİOP’ta gerçekleştirilen müşteri işlem ve talimatlarına ilişkin kayıtlar müşterilerimiz tarafından internet şubemiz (İnternet Şube, MobilG, MobileTR, Matriks, Forinvest, İdeal, Fintables) vasıtasıyla elektronik ortamda 7 gün 24 saat takip edilebilir. Ayrıca müşterimizin tercihi doğrultusunda, posta ve e-posta vasıtasıyla aylık olarak hesap ekstreleri ve gerçekleşen işlem dökümleri gönderilir.
PhillipCapital, müşterilerine, kaldıraçlı alım satım işlemlerine ilişkin olarak, aylık ve günlük bildirimlerde bulunacaktır.
PhillipCapital, her işlemin yapıldığı günü izleyen ilk iş günü içerisinde, bir önceki gün içinde alınan tüm pozisyonlara ilişkin bilgileri içerecek şekilde, müşterilere günlük bildirimlerde bulunacaktır. PhillipCapital aylık bildirimlerinde; ilgili dönem içerisinde, alınan tüm pozisyonlara ilişkin olarak, tarih, zaman, fiyat ve miktar bilgilerine, kapatılan pozisyonlara ilişkin olarak, kesin kar ve zarar tutarlarına, açık pozisyonlara ilişkin potansiyel kar ve zarar tutarlarına, PhillipCapital nezdinde tutulan nakit, menkul kıymet ve diğer varlıklara ilişkin tüm hareketlere, hesaba tahakkuk ettirilen her türlü komisyon, ücret ve vergilere ve teminat durumlarına ilişkin bilgileri açık ve anlaşılır bir biçimde yer verecektir.
Söz konusu bilgiler aşağıdaki linklerde yer almaktadır.
Yatırım Kuruluşları Tebliği’nin 31 inci maddesinin ikinci fıkrasında ifade edilen, profesyonel müşterilerin yararlanamayacakları mevzuat hükümlerine aşağıda yer verilmiştir:
Müşterilere PhillipCapital tarafından sunulan internet şubemiz ortaya çıkabilecek risklere karşı gerekli tedbirleri üst düzeyde almıştır.
Sitemiz; SSL sertifikası ile korunmaktadır. SSL’in açılımı Secure Sockets Layer (güvenli giriş katmanı) dır. SSL, server ile alıcı iletişimi esnasında verilerin şifrelenerek yapılması işlemidir.
– Gelen verinin kodlaması ve şifreyi çözmesi esnasında güvenlik ve gizliliği sağlar
– Veriyi gönderenin ve veriyi alanın doğru yerler olduğunu garanti eder.
– Doküman arşivi oluşturulmasını kolaylaştırır
– İletilen dokümanların tarih ve zamanını doğrular
PhillipCapital, kendi sunucularında çalıştırmakta olduğu Elektronik İşlem Platformu’ndaki bütün bilgileri eş zamanlı olarak başka bir yerde bulunan sunuculara aktarmaktadır. Ana sunucu işleyişinde herhangi bir kesinti olması durumunda, işlemler yedek sunucu üzerinden devam edecektir. Bu yedeklemenin yanı sıra verileri kurtarmak için günlük çevrim dışı yedekleme de yapılmaktadır. Birden fazla güvenlik katmanı ve izinsiz giriş engelleme sistemleri ile sistem ve veri bölümleme, idari oturum, kontrol ve kayıt uygulamaları gerçekleştirilerek, elektronik işlem platformunun, müşteri rızası olmaksızın üçüncü kişilerce kullanımı engellenmektedir. Ayrıca elektronik işlem platformu ile müşteri arasındaki veri iletişiminin yetkisiz kişilerce dinlenme veya kesilmesi ya da veri değişimlerinin engellenmesi için gerekli bilgi güvenliğini sağlayan teknolojik donanım ve denetim mevcuttur.
Oluşabilecek risklere karşı müşteri ile alternatif iletişim aracı olarak telefon kullanılacaktır. Müşteriler her türlü teknik destek veya olası sorunlar için 5 gün/24 saat PhillipCapital iletişim numarasından (0212 239 10 00) iletişim imkanına sahip olacaklardır. Olağanüstü Durum Planına buradan ulaşabilirsiniz.
Biz Ne Yapıyoruz?
https://sube.phillip.com.tr şifre süreci;
İnternet şube girişlerinde müşteri bilgi güvenliği için ssl sertifikası kullanılmaktadır. Ayrıca sistem girişinde güvenlik sebebiyle müşteri hesap numarasının yanı sıra şifre ve ardından SMS ile gelen veya PhillipCapital Pass üzerinden oluşturulan OTP kodu sorulmaktadır.
CQG şifre süreci;
Şifre en az 6 karakter uzunluğunda sadece rakamlardan oluşmalı.
Siz Ne Yapmalısınız?
Lütfen unutmayın, bizim uygulamalarımızın yanı sıra, sizin dikkat etmeniz gereken noktalarda güvenliğinizi sağlamak için önemli rol oynuyor:
Aldığınız e-postalara dikkat edin.
İnternet Şubesi’ni kullanmak istediğinizde tarayıcınızın adres barına https://phillipcapital.com.tr/ yazın.
Hem internette hem de gerçek hayatta özel bilgilerinizi gizli tutun.
Virüsler ve benzeri programlara karşı bilgisayarınızı koruyun.
Kişisel bilgilerinizin çalınmasını engellemek için yalnızca güvendiğiniz bilgisayarları kullanın.
Web tarayıcılarının güncelliğinden emin olun.
Kullanıcı kodu ve parolanızı hiç kimseyle paylaşmayın.
CQG İşlem Platformu
Kullanılan işlem platformunun özellikleri;
CQG uygulaması müşterilerin özel kullanıcı adı ve şifreleriyle bağlanıp Yurtdışı Vadeli İşlem kontratları (Futures) alım-satımı yaptıkları platformdur. PhillipCapital Menkul Değerler A.Ş. müşterilerin bu platform üzerindeki pozisyonlarını takip eder. Müşteriler bu platforma bilgisayarlarına, cep telefonlarına ya da tabletlerine kuracakları bir yazılım ile erişebilirler.
Kullanılan işlem platformunun güvenlik tedbirleri;
Müşteri şifreleri minimum 8 Alpha numerik karakterli (Büyük küçük harf ve rakam) olmalıdır. Yanlış bilgiler ile platforma giriş yapılmaya çalışılması durumunda kullanıcı hesabı kilitlenmektedir.
Kullanılan işlem platformunun riskleri;
CQG veri merkezi çalışmadığı zaman acil kurtarma için, bölgesel olarak dağılmış benzer nitelikte kümelenmiş sunucular mevcuttur. Yedekli server mimarisi ile maksimum hizmet sağlanması hedeflenmektedir.
CQG işlem platformunda meydana gelebilecek risklere karşı kullanılabilecek alternatif iletişim yöntemleri;
Yatırımcıların herhangi bir nedenle platforma erişemedikleri durumlarda emirleri telefon ile ilgili borsaya gönderilir.
İletişim: 0212 239 10 11
Uygulamanın sağlıklı çalışabilmesi için gerekli minimum sistem gereksinimleri aşağıda belirtilmiştir;
Donanım:
• İşlemci: minimum Intel Core i3, AMD Ryzen 3
• Bellek: minimum 8 GB RAM
• Depolama: minimum 30 GB boş alan
Yazılım:
Windows 10, MacOS
Güncel web tarayıcısı
Yukarıdaki başlıklar altında yer alan bilgiler, Sermaye Piyasası Kurulu’nun III-39.1 sayılı “Yatırım Kuruluşlarının Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Tebliği’nin 28. Maddesi hükümleri kapsamında hazırlanmıştır. İlgili metinlerin açıklamaları PhillipCapital Menkul Değerler A.Ş.’nin internet sitelerindeki “Yasal Açıklamalar” başlığı altında yer almaktadır.